spot_img

Σπιτική χειροποίητη λαγάνα !!!

Τραγανές   και  λαχταριστές  με άφθονο σουσάμι. Η παραδοσιακή λαγάνα  έχει την τιμητική της  την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας . Υπάρχει σε όλα τα σαρακοστιανά τραπέζια τις  Ελλάδας,  συνοδεύοντάς την  μαζί  και με άλλα νηστίσιμα εδέσματα όπως, ελιές , χαλβά, γαρίδες, χταπόδι και ότι τραβά η όρεξη του καθενός .Από νωρίς το πρωί  μοσχοβολούν όλοι οι φούρνοι της γειτονιάς  και  το σπίτι της κάθε νοικοκυράς  με το ψήσιμο της λαγάνας. Είναι ένα επίπεδο ψωμί (χωρίς προζύμι)τραγανό  ,εύκολο και με  πλούσιο άρωμα σουσαμιού  που  το  κάνουμε συνήθως  μόνο μια  φορά το χρόνο….βέβαια όλοι λέμε γιατί να το τρώμε μόνο μία φορά  το χρόνο αφού είναι τόσο νόστιμο ,αλλά συνεχίζοντας την παράδοση και σε άλλες συνταγές  του τόπου  μας το παραμελούμε. Πάμε λοιπόν να κάνουμε την λαγάνα μας  και τα  νηστίσιμα σαρακοστιανά μας πίνοντας το τσιπουράκι  μας  και δίνοντας ευχές για καλή Σαρακοστή!!!!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι (γοχ)

700 γρ νερό χλιαρό

20 γρ ξερή μαγιά

λίγη ζάχαρη

λίγο αλάτι

2 κσ ελαιόλαδο

1 κσ μέλι

σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπόλ βάζουμε λίγο νερό  χλιαρό ρίχνουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15′ μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπόλ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι  με το αλάτι ανοίγοντας μια λακούβα  στην μέση και ρίχνουμε το μείγμα με την μαγιά .Ζυμώνουμε καλά ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή  προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Χωρίζουμε  την ζύμη σε 4   μπάλες και τις αφήνουμε να διαπλασιαστούν  για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.

Παίρνουμε τις μπάλες ζύμης τις ανοίγουμε με το χέρι πατώντας και κάνοντας δαχτυλιές για να κάνουμε τις λαγάνες. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψιά, κάνουμε επάλειψη το μέλι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό με ένα πινέλο   και προσθέτουμε το σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30΄’.

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!!!!

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img