spot_img

Το ρομπότ «Περσεφόνη» ξεναγεί τους επισκέπτες στο Σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες

Ένα από τα ομορφότερα Σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης είναι αυτό της Αλιστράτης στις Σέρρες. Με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο  και ποικιλομορφία χρωματισμών, περιμένει κάθε χρόνο τους επισκέπτες του να εντυπωσιαστούν από την ομορφιά του. Το σπήλαιο τους Αλιστράτης βρίσκεται 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25χλμ. Ν.Δ. τους Δράμας και 65 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Η πρόσβαση στην Αλιστράτη γίνεται από Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας και από Καβάλα μέσω Δράμας. Το Σπήλαιο αποτελεί μια Δημοτική και Περιφερειακή εταιρεία με κύριους μετόχους τον Δήμο Ν. Ζίχνης που κατέχει το 80% των μετοχών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που κατέχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών.

Το Σπήλαιο αυτό όμως, από τα τέλη Ιουλίου, επιφυλάσσει και μια νέα καινοτόμο έκπληξη για τους επισκέπτες του, καθώς η «Περσεφόνη», ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για ξενάγηση από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι ο κατασκευαστής του λογισμικού του ρομπότ το οποίο έχει την ικανότητα να απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών και κυρίως να ξεναγεί σε πάνω από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου.

Τα 5 βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού:

  1. Το πρώτο είναι η «Περσεφόνη» με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg, με την ονομασία i-cave.
  2. Το δεύτερο σχετίζεται με την εφαρμογή του QR μέσα στο Σπήλαιο. Αυτήν την εφαρμογή μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο και να κάνει τη βόλτα του μέσα στο Σπήλαιο, ανακαλύπτοντας πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και όχι μόνο. Μην παραλείψετε να ακούσετε το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και στα Αρχαία Ελληνικά. Παρέχεται η δυνατότητα 3D απεικόνισης των βιοσπηλαιολογικών χαρακτηριστικών του Σπηλαίου (είδη νυχτερίδων) αλλά και η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης της Περσεφόνης.
  3. Σε αυτό το βήμα είναι η ανάπτυξη VR (virtual reality) για την απεικόνιση στους επισκέπτες των διαδρόμων του Σπηλαίου, στους οποίους δε δύναται η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και η ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του Σπηλαίου. Για την ανάπτυξη της εφαρμογής αυτής θα υπάρχει ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στον περιβάλλον χώρο του Σπηλαίου.
  4. Στο σημείο αυτό επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές, δημιουργώντας ένα αντίγραφο του ρομπότ ξεναγού σε έναν διάδρομο ειδικά διαμορφωμένο και προγραμματίζοντάς το έτσι, ώστε να κάνει ξεναγήσεις.
  5. Το τελευταίο βήμα είναι η δημιουργία ενός Σπηλαιολογικού Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα αναπαριστά με ολογράμματα το Σπήλαιο της Αλιστράτης. Αυτό το Μουσείο θα κοσμούν εκθέματα και από άλλα σπήλαια της περιοχής, αλλά και ίχνη από την προϊστορική δραστηριότητα των ανθρώπων των Σπηλαίων, που κατοικούσαν εκείνη την περίοδο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Σπήλαιο Αλιστράτης λειτουργεί από τις 9:00 έως και τις 17:00 καθημερινά και για όλο το χρόνο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας.

Επιμέλεια άρθρου Άννα Αγογλωσσάκη

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img