Στα 1160 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Πίνδου βρίσκετε το μαγευτικό Μέτσοβο. Μια κωμόπολη με μακραίωνη ιστορία , που θα σας ενθουσιάσει από το μαγευτικό τοπίο ,τα γραφικά της σπίτια και το υπέροχο Λαογραφικό της Μουσείο. Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια συναντάς ντόπιους ανθρώπους, γέροντες με χειροποίητες γκλίτσες να τις κρατούν και να καμαρώνουν και περήφανες γυναίκες με βελούδινες πανέμορφες στολές, με κεντημένες ποδιές και κουκάκια στα μαλλιά ( παραδοσιακές μαντίλες) που δεν τις φορούν μόνο σε επίσημες γιορτές, αλλά καθημερινά.
Σε καλοδέχονται και χαίρεσαι να μιλάς μαζί τους. Μετά από αρκετό περπάτημα καθίσαμε να γευτούμε την παραδοσιακή κουζίνα του Μετσόβου ,με τα υπέροχα νόστιμα ντόπια κρέατά της και για καλή μου τύχη να καλεστώ ….. στην κουζίνα για να δω πως γίνετε αυτή η νόστιμη , τραγανή πίτα με την ιδιαίτερη τεχνική στην παρασκευή της που το βασικό συστατικό της είναι η φέτα ,όπου δηλώνει και την ονομασία της γιατί – κάσιου -στα βλάχικα σημαίνει τυρί .Πάμε να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε!!!!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΑ:
750 αλεύρι γ.ο.χ
2 1/2 χλιαρό νερό
1 κσ ξύδι
2κσ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
500-600 γρ Μετσοβίτικη φέτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρόκους για επάλειψη με λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,το λάδι ,το αλάτι, το ξύδι και το χλιαρό νερό, (περίπου 2 1/2 ) φλιτζάνια ή όσο χρειαστεί και ζυμώνουμε καλά . Κάνουμε 10 χωρίσματα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη ετοιμάζουμε στην επιφάνεια εργασίας την πίτα ,βάζουμε φύλλο -φέτα, φύλλο- φέτα μέχρι και το τελευταίο τελειώνοντας σε φύλλο και την διπλώνουμε στα 4 (σαν φάκελος) . Την γυρίζουμε ανάποδα και απλώνουμε την πίτα σε καλά λαδωμένο ταψί πιέζοντας με τα δάκτυλα , μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα όλο το ταψί.(ο αέρας που παίρνει μέσα το φύλλο κάνει την διαφορά και την πίτα τραγαγή). Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50′ περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Καλή επιτυχία!!!!!!
ΥΓ Ευχαριστώ τις γυναίκες του Μετσόβου για αυτήν την υπέροχη συνταγή!!!!!