
Υλικά Συνταγής:
1 αστακό 800 γραµ. περίπου
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
50 ml ούζο
2 φρέσκες μεγάλες αποφλοιωμένες και τριμμένες ντομάτες (ή εμπορίου)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
300 γραμ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
Εκτέλεση:
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά την χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το κεφάλι με την ράχη του αστακού. Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τραβώντας το. Αφαιρούμε το σακουλάκι με τις ακαθαρσίες. Χαράζουμε κατά μήκος τη μεμβράνη στην κοιλιά του αστακού, αποκολλώντας τα πτερύγια και τη χοντρή μεμβράνη που συγκρατεί το σώμα του αστακού στην κοιλιά. Αποκολλάμε με προσοχή το σώμα ολόκληρο από το καβούκι.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κεφάλι και τα καβούκια του αστακού. Καίμε πολύ καλά τα καβούκια λίγα λεπτά να κοκκινίσουν. Προσθέτουμε το σώμα του αστακού ολόκληρο. Ροδίζουμε για 1′ από κάθε πλευρά να κοκκινίσει και να αρχίσει το διάφανο σώμα του αστακού να παίρνει χρώμα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, σοτάρουμε για 3′ να γυαλίσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφαιρούμε το σώμα του αστακού και το διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο καλά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα στο τηγάνι και βάζουμε καπάκι. Βράζουμε για 10′. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα.
Βράζουμε ταυτόχρονα τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Αφαιρούμε τα καβούκια του αστακού και το κεφάλι από τη σάλτσα. Τα βάζουμε σε πιατέλα.
Κόβουμε το σοταρισμένο αστακό και τον ρίχνουμε πάλι στη σάλτσα. Για πιο αραιή σάλτσα, ρίξτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τη συνοδεύετε με ένα υπέροχο λευκό κρασί της αρεσκεία σας..
Καλή σας απόλαυση!!